Wszystko co chcieliście wiedzieć o oscypkach, owcach i bacach, ale baliście się o to zapytać
Józef Słodyczka jest bacą w Dolinie Kościeliskiej. Jego bacówkę mijają wszyscy wędrujący na halę Ornak lub Czerwone Wierchy, ale nie każdy tu zagląda. A już na pewno nie każdy próbował produkowanych tu oscypków. Jak wyglądało życie baców dawniej, a jak wygląda dziś? Jak wygląda praca z owcami “od kuchni”? Co zrobić, by bronić się przed wilkami i niedźwiedziami? Jak robi się najprawdziwsze, “certyfikowane” oscypki? Na czym polega wypas kulturowy? I skąd baca wie, jaka będzie pogoda?
Jeśli ktoś nie ma lub nie lubi spotifaja, to może nas posłuchać tu:
Projekt “Małopolska w stylu slow” zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.
Tags: baca, bacowka, dolina, juhas, kiry, kościeliska, małopolska, niedziwiedz, niedźwiedź, oscypki, owce, podcast, podkast, pogoda, przewodnik, slow, Slow Travel, tatry, tpn, unia, wycieczki